8 listopada-Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasach 1-3
Rozpowszechnianie zasad zdrowego odżywiania, informowanie o konsekwencjach złej diety i promowanie świadomości zdrowotnej wśród dzieci to główny cel, który przyświecał naszym działaniom w ostatnich dniach. Były pogadanki, zabawy, quizy, wspólne spożywanie samodzielnie przygotowanych przez uczniów kanapek, sałatek, szaszłyków. Robiliśmy kiszonki z ulubionych warzyw, powstała nawet Drużyna Superbohaterów z Kapitanem Brokułem na czele, Ogórkiem Ninja, Płatko- Manem i Super Jogurtkiem. Uczniowie tworzyli piękne kolaże owocowo- warzywne. Na pewno było kolorowo i zdrowo!
Najmłodsi nas obserwują i chętnie naśladują – stanowimy dla nich przykład również pod względem odżywiania. Jeśli zadbamy o zdrowe i pożywne dania we własnym jadłospisie, łatwiej zachęcimy dzieci do stosowania podobnej diety. Przekonamy je, że jest to łatwe i przyjemne, a to już tylko krok do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Celebrujmy więc nie tylko raz w roku, ale także każdego dnia w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie!
inf. E. Dziewa