Ogólnopolski konkurs „Klasowy elementarz niemarnowania żywności”.
Uczniowie naszej szkoły zastanawiali się jak przeciwdziałać problemowi niemarnowania żywności. Badania wykazały, że średnio wyrzucamy 230 kg różnego rodzaju produktów żywnościowych. W skali kraju marnuje się ok. 9 milionów ton żywności z czego za połowę odpowiedzialne są gospodarstwa domowe. Zazwyczaj wyrzucamy warzywa, pieczywo, posiłki z poprzedniego dnia.
Jako przyczyny marnowania żywności uczniowie wymieniali:
-nieprzemyślane za duże zakupy,
-za duże porcje posiłku,
-przeoczenie terminu ważności produktów.
Uczniowie klasy I oraz klasy V postanowili szukać sposobów na niemarnowanie żywności i wziąć udział w ogólnopolskim konkursie Firmy Winiary tworząc „Klasowe elementarze niemarnowania żywności”. Powstały dwie prace konkursowe, które prezentujemy w poniższym linku.
https://view.genial.ly/60b72f3fbcc95c0d45fa2a57/video-presentation-klasowe-elementarze-niemarnowania-zywnosci
Może niektóre pomysły będą inspiracją kulinarną. Każdy z nas może mieć wpływ na ograniczenie ilości marnowanej żywności- do czego bardzo zachęcamy.
Inf. A. Studnicka - Siuda, M. Boguszewska