Tutaj powinien być opis

Ogólnopolski konkurs „Klasowy elementarz niemarnowania żywności”.

Uczniowie naszej szkoły zastanawiali się jak przeciwdziałać problemowi niemarnowania żywności. Badania wykazały, że średnio wyrzucamy 230 kg różnego rodzaju produktów żywnościowych. W skali kraju marnuje się ok. 9 milionów ton żywności z czego za połowę odpowiedzialne są gospodarstwa domowe. Zazwyczaj wyrzucamy warzywa, pieczywo, posiłki z poprzedniego dnia.

Jako przyczyny marnowania żywności uczniowie wymieniali:
-nieprzemyślane za duże zakupy,
-za duże porcje posiłku,
-przeoczenie terminu ważności produktów.

Uczniowie klasy I oraz klasy V postanowili szukać sposobów na niemarnowanie żywności i wziąć udział w ogólnopolskim konkursie Firmy Winiary tworząc „Klasowe elementarze niemarnowania żywności”. Powstały dwie prace konkursowe, które prezentujemy w poniższym linku.
https://view.genial.ly/60b72f3fbcc95c0d45fa2a57/video-presentation-klasowe-elementarze-niemarnowania-zywnosci
Może niektóre pomysły będą inspiracją kulinarną. Każdy z nas może mieć wpływ na ograniczenie ilości marnowanej żywności- do czego bardzo zachęcamy.

Inf. A. Studnicka - Siuda, M. Boguszewska