
Zdrowie na widelcu.
Zdrowie na widelcu.
Miło nam poinformować, że za nami kolejny etap realizacji projektu „Kolorowe zdrowie”, wygranego w konkursie „Zielony wolontariat – poczuj chemię do bycia eko” organizowanym przez Dziennik Wschodni i Partnera Konkursu Grupę Azoty Zakłady Azotowe „Puławy”.
Tym razem zakończyliśmy rewitalizację szkolnej stołówki.
Celem było stworzenie miejsca sprzyjającego kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zachęcającego do przebywania w nim.
Wychodząc z założenia, że ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również otoczenie, w którym spożywamy posiłki chcemy żeby szkolna stołówka była miejscem przyjaznym i zachęcającym dzieci do jedzenia. Jest to przecież miejsce niezwykle istotne dla uczniów, bo często spożywają tu aż 3-4 posiłki w ciągu dnia. Jest również przestrzenią w której najmłodsi uczą się pierwszych zachowań związanych z jedzeniem posiłków poza domem, w innym środowisku niż rodzina.
Mamy nadzieję, że dzięki rewitalizacji do szkolnej stołówki przyjdą nie tylko uczniowie jedzący obiad, ale również ci, którzy chcą spędzić tam przerwę, spożywając przygotowaną w domu kanapkę, a przy okazji utrwalać zdrowe nawyki żywieniowe.
Rewitalizacja odbyła się dzięki środkom uzyskanym z projektu.
przygotowała: Iwona Pietrzak-Płachta